Dania, nie tylko przygotowane w domu są najlepsze

Dania, nie tylko przygotowane w domu są najlepsze

Japonia jak każdy inny kraj ma też swoje tradycyjne potrawy. Ich kuchnia opiera się przede wszystkich na rybach, owocach morza, ryżu, algach morskich oraz jarzynach. Mięsko w kuchni japońskiej pojawiać się zaczęło w dziewiętnastym wieku. W hotelach zazwyczaj mamy restauracje z krzesłami, trafić jednak można podczas spaceru po mieście na jadłodajnie tradycyjne, pamiętać należy wtedy o zdjęciu obuwia i chodzenia w samych skarpetkach. Jeżeli w trakcie posiłku przydarzy nam się wyjście do toalety w celu wiadomym, jesteśmy zmuszenia założyć stojące przed wejściem do niej kapcie, ale natychmiast po opuszczeniu pozbywamy się ich. W restauracjach tradycyjnych nie ma krzeseł, posiłki spoczywa się klęcząc. W jadłodajniach podawane są zazwyczaj jednorazowe drewniane pałeczki, po krótkim treningu jedzenie nimi nie powinno nam sprawiać trudności. W hotelach natomiast jest inaczej, widząc obcokrajowców, personel może zdecydować się podać widelec i nóż, za co myślę jesteśmy niezmiernie wdzięczni. Podczas spożywania posiłku, należy pamiętać aby pałeczek (noża i widelca) nie wbijać w miseczkę z ryżem, gdyż jest to zarezerwowane dla składania ofiary zmarłym. W Japonii nie ma zwyczaju dawania napiwków, tak więc czy to w jadłodajniach, czy też w hotelach, nie należy się z tym wychylać. Uważa się, że obsługa zarabia wystarczająco iż nie potrzebuje „jałmużny”.