Bogata kuchnia japońska

Bogata kuchnia japońska

W przypadku kuchni japońskiej sytuacja wygląda podobnie jak z polskim Krakowem, albo się go kocha, albo nienawidzi. W przypadku jednak tej drugiej opcji Japończycy są skłonni myśleć, że w takim wypadku nie degustowaliśmy odpowiedniej ilości ich potraw. Japońska kuchnia należy do bardzo zdrowych. Podstawę stanowi ryż. W przypadku zup są one urozmaicane nie tylko warzywami, ale też mięsem i rybami. Turyści powinni szczególnie docenić japońskie śniadania lub tradycyjne posiłki. Każde z dań przygotowuje się w odrębny i zwykle czasochłonny sposób. Składniki mogą być przygotowanie poprzez gotowanie na ogniu, na parze lub mocno smażone. Często jednak mięso i ryby są w postaci surowej, co nie przypada do gustu turystom i już na samym początku eliminuje dane potrawy z jadłospisu. W Japonii częstym składnikiem posiłków są owoce morza. Dlatego też będąc w restauracji najczęściej oglądać będziemy ryby, ośmiornice i skorupiaki. Rzadziej pojawiają się bardziej wyszukane dania z udziałem mięsa wieloryba czy wodorostów. Ostatnio popularnością cieszy się również ramen – danie, które stało się w centrum zainteresowań przez jedną z japońskich mang. Ramen nieco przypomina polski rosół. Jednakże w przypadku jego japońskiej odmiany zawiera on bardzo dużo dodatków. Mogą to więc być: ryby, kapusta pekińska, pędy bambusa, nasiona sezamu, wodorosty, kiełki sojowe i oraz wiele innych.