Dotrzeć do Japonii i zacząć zwiedzać to jedno. Często jednak, będąc w szale zwiedzania, zapominamy o przyziemnych rzeczach. Nie codziennie przecież będziemy jadać w restauracjach stworzonych dla turystów – to zrujnuje nasz budżet błyskawicznie i możemy nie mieć nawet na podstawowe produkty. Warto już w dniu przyjazdu rozejrzeć się po okolicy. Wszędzie powinny być sklepy spożywcze otwarte całą dobę – znajdźmy je i zobaczmy, co oferują. Jeżeli chcemy jeść tanio, nie wolno wybrzydzać – ryż to podstawowy składnik tamtej diety, ale też najtańszy. Z uwagi na dużą konkurencje tam (możemy spotkać nawet cztery, pięć sklepów spożywczych obok siebie, dosłownie sąsiadujących ze sobą), zarówno jakość produktów jak i przystępność cenowa są na bardzo wysokim poziomie. Warto też – w przypadku, gdy naprawdę oszczędzamy – zainteresować się przecenami w supermarkecie. Japończycy bardzo lubią świeże jedzenie, dlatego już koło godziny czternastej możemy natknąć się na produkty przecenione, które zostały przygotowane rano. Promocja zaczyna się od obniżki o dziesięć procent, ale z godziny na godzinę rośnie. Około dziewiętnastej możemy kupić dany produkt za dwadzieścia procent ceny – jednak pamiętajmy, że będzie niemal nieświeży. Alkohol warto kupować w sklepach do tego przeznaczonych – Japonia oferuje wiele tradycyjnych tanich trunków.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply