Pola ryżowe i herbaciane – krajobraz typowo japoński

Pola ryżowe i herbaciane – krajobraz typowo japoński

Na krajobraz japoński składają się dwa elementy – pola ryżowe i pola herbacianie. Takich widoków próżno szukać w Europie. Pola, na których uprawia się ryż szczególnie pięknie wyglądają na wiosnę, kiedy się je nawadnia. To właśnie wtedy w zgromadzonej tam wodzie przegląda się niebo, a oprócz tego rechoczą żaby co daje niezwykły efekt słuchowo‑wzrokowy. Ryż japoński to nie tylko pożywienie, bo jego spożycie mocno spadło. To także bardzo ważny element kultury Japonii. Z uprawą ryżu wiążą się rytuały i święta. Współcześnie pola ryżowe stanowią dziedzinę sztuki. Tworzy się takie kombinacje, o jakich nie śniło się zwykłym zjadaczom chleba w Europie. Najwięcej takich dzieł sztuki znajdują się w Nagano. Pola ryżowe znajdują się nad rzekami, jeziorami, nad morzem bądź w dolinach. Jeśli ryż posadzony jest w wąskiej dolinie, to na wzgórzach często znajdują się chramy. Znajdujące się tam bóstwa mają otaczać opieką uprawę. Jednak większe efekty estetyczne maj pola tarasowe, które znajdują się na wzniesieniach i stopniowo schodzą w dół. Innym znanym rytuałem w Japonii jest picie zielonej herbaty, która w niczym nie przypomina tego co kupuje się w torebkach w polskim supermarkecie. Metrowe krzaki tej rośliny stanowią piękne żywopłoty, które obok pól ryżowych są znakiem rozpoznawczym krajobrazu Japonii.