Na krajobraz japoński składają się dwa elementy – pola ryżowe i pola herbacianie. Takich widoków próżno szukać w Europie. Pola, na których uprawia się ryż szczególnie pięknie wyglądają na wiosnę, kiedy się je nawadnia. To właśnie wtedy w zgromadzonej tam wodzie przegląda się niebo, a oprócz tego rechoczą żaby co daje niezwykły efekt słuchowo‑wzrokowy. Ryż japoński to nie tylko pożywienie, bo jego spożycie mocno spadło. To także bardzo ważny element kultury Japonii. Z uprawą ryżu wiążą się rytuały i święta. Współcześnie pola ryżowe stanowią dziedzinę sztuki. Tworzy się takie kombinacje, o jakich nie śniło się zwykłym zjadaczom chleba w Europie. Najwięcej takich dzieł sztuki znajdują się w Nagano. Pola ryżowe znajdują się nad rzekami, jeziorami, nad morzem bądź w dolinach. Jeśli ryż posadzony jest w wąskiej dolinie, to na wzgórzach często znajdują się chramy. Znajdujące się tam bóstwa mają otaczać opieką uprawę. Jednak większe efekty estetyczne maj pola tarasowe, które znajdują się na wzniesieniach i stopniowo schodzą w dół. Innym znanym rytuałem w Japonii jest picie zielonej herbaty, która w niczym nie przypomina tego co kupuje się w torebkach w polskim supermarkecie. Metrowe krzaki tej rośliny stanowią piękne żywopłoty, które obok pól ryżowych są znakiem rozpoznawczym krajobrazu Japonii.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply