Nietypowa kuchnia Japończyków

Nietypowa kuchnia Japończyków

Nigdzie nie jada się tak nietypowo jak w Japonii. Kwintesencją tradycji kulinarnych w Japonii jest sushi. Nie bez przyczyny jest to taka potrawa, która stała się popularna na całym świecie. Po pierwsze Japończycy odżywiają się niezwykle zdrowo. Surowa ryba wielu osobom nie kojarzy się dobrze, ale jest ona najzdrowsza, ponieważ jest najmniej przetworzona. Łosoś, z którego zazwyczaj tworzone jest sushi to wartościowa i odżywcza ryba. Zamiast łososia można również użyć krewetek. Te jednak są już mocniejsze w smaku. Co także może wypełniać sushi? Mogą to być warzywa i owoce takie jak ogórek, awokado czy nawet ananas. Dodatkowo niezbędny jest ryż. Ten jest przecież bardzo zdrowy i nietuczący. Ilość spożywanego w Japonii ryżu jest naprawdę duża. Poza tym nie ma tradycyjnego sushi bez wodorostów. Algi posiadają w sobie mnóstwo jodu, którego Europejczykom w diecie bardzo brakuje. Sushi to danie idealne: zdrowe, niskokaloryczne. Pamiętajmy, że porcje jemy w całości, nie dzielimy na dodatkowe kęsy bez względu na to czy jemy sushi maki, nigiri czy chirashi. Zasadniczo sushi spożywa się za pomocą pałeczek. Można pomóc sobie palcami, ale nigdy nie widelcem. Zazwyczaj do sushi dodaje się sos sojowy, wasabi oraz imbir. Te wszystkie składniki są podstawą kuchni japońskiej. Japonia wykorzystuje swój klimat, swoje położenie, aby odżywiać się tym, co daje im natura. Dzięki temu mamy tam mniejszy odsetek otyłych osób, chorujących na serce oraz więcej osób dożywa sędziwego wieku, bo nawet ponad stu lat.